Categories
Renovera badrummet

Renovera hus – en enkel guide att följa 

Att renovera ett hus är ett stort projekt och för att lyckas är god planering a och o. I den här artikeln ger vi dig några tips att tänka på för att husrenoveringen ska gå så smidigt som möjligt och landa inom utsatt budget.

Planera, planera, planera 

En husrenovering måste starta med en bra planering. Det är många saker som ska göras, och för att renoveringen ska flyta på så bra som möjligt och för att du ska klara av att hålla din budget måste du sätta dig ner och fundera på vad som ska göras och hur arbetet ska läggas upp. Genom att göra en bra planering kan du också minimera risker för oförutsedda händelser, men var ändå alltid beredd på att något kommer att hända under arbetets gång. Det kan vara allt från att upptäcka att husgrunden är i sämre skick än förutsett, att det är svårt att få fram rätt material i rätt tid eller att hantverkare blir sjuka. I planeringsarbetet ingår också att göra en tidsram för renoveringen. Var realistisk – det tar nästan alltid längre tid än man tror! När du börjar planera för husrenoveringen ska du utgå från husets skick. Vad behöver göras och i vilken ordning ska arbetet göras? Har du aldrig renoverat ett hus förut kan det vara en god idé att ta hjälp av en renoveringsarkitekt. I detta första planeringsarbetet är det också viktigt att sätta en budget. Du bör alltid kalkylera med oförutsedda kostnader – dessa kommer att uppstå. Ta också kontakt med din kommun för att se vilka bygglov du behöver ansöka om för att utföra badrumsrenoveringar. 

Renovera själv eller anlita hantverkare 

För att hålla nere på kostnaderna kan det vara bra att göra en del av arbetet själv. Det brukar dock vara svårt att klara av alla renoveringsprojekt helt själv. Du behöver alltså kontakta hantverkare. Ta in offerter från flera byggfirmor och jämför dessa med varandra innan du bestämmer vilket företag du vill anlita för renoveringen. Priset är en viktig faktor att ta hänsyn till men kontrollera också att företaget har F-skattsedel och rätt försäkringar. Det är också alltid bra att kolla referenser från tidigare kunder. 

Var ska du börja? 

För att renoveringen ska bli lyckad och flyta på måste du börja i rätt ända. Vid en totalrenovering bör du börja med taket. Detta för att inte en eventuell takläcka senare ska förstöra fasaden eller interiören. Efter taket är det bra att kontrollera grunden och dräneringen. Om huset har en källare bör du också göra en besiktning av den och kontrollera fukthalten. Nästa steg är att renovera fasaden och alla fönster för att sedan gå vidare med husets våtrum: badrum, tvättstuga och kök. Sista steget i en totalrenovering är att lägga golv och tapetsera husets övriga rum. Lycka till med renoveringen!