Categories
Library Links n Friends Media

Flyttfirma – hur funkar det?

Att anlita en flyttfirma för första gången kan kännas lite nervöst. Det är inte lätt att veta hur det går till och vad som förväntas av en som kund. I den här texten kan du läsa om hur det går till att anlita hjälp med flytten. Klart är att det är något som många gör idag (inte minst sedan det kom att omfattas av rot-avdraget) och njuter av. När man väl slitit med packning och städning känns det extra skönt att låta ett proffs stå för själva transporten.

Ta in offerter

För de flesta börjar arbetet med att ta in offerter. Många föredrar att göra detta via så kallade offerttjänster, hemsidor som förmedlar din uppdragsförfrågan till anslutna aktörer i närområdet. Att använda en sådan tjänst kommer med flera fördelar; det går snabbt, är enkelt och du får snabbt en överblick över vad ditt uppdrag bör kosta.

Men det kan också finnas nackdelar. En del anser helt enkelt att det är stor risk att man får en flyttfirma som inte är särskilt seriös. Säkerligen beror det på vilken offerttjänst man använder sig av, och vilka kriterier och krav som finns för att firman ska få ansluta sig till dem. Om det här känns som en orosfaktor är det troligtvis bättre att höra med vänner och bekanta, söka på internet och titta på recensioner. Men som sagt – det lönar sig nästan alltid att ta in flera offerter.

På flyttdagen

Exakt hur det ser ut på flyttdagen beror på vilka tjänster du har anlitat. Många flyttfirmor erbjuder till exempel packning, och en del har också flyttstädning som en tilläggstjänst. Om du väljer att packa själv, och bara anlitar två flyttgubbar med en bil, är det inte konstigare än att de kommer och hämtar bohaget och kör det till den nya bostaden. Om du har ett piano, ett tungt kassaskåp, värdefull konst eller andra föremål som kan tänkas behöva specialbehandling, bör detta nämnas så tidigt som möjligt. Det kommer nämligen att ha en inverkan på priset.

Något som förenklar arbetet, och som det inte är ovanligt att få förfrågan om av en flyttfirma, är att märka lådorna med vilket rum de ska till. Märkningen ska kunna läsas på såväl kort- som långsidan, så att man även kan utröna lådornas destinationer när de står staplade på varandra.

Optimalt är att märka lådorna med till exempel Rum: Sovrum och Innehåll: Kuddar, gardiner för att underlätta för både dig och din flyttfirma.

Betalning

Normalt sker betalning på faktura, och det är din flyttfirma som står för att göra avdrag till ROT, om det ska göras. Priset skall stämma överens med offerten och, om det inte gör det, så skall eventuella prisförändringar förklaras. Har ni kommit överens om ett fastpris skall det hållas, ett uppskattat pris får inte förändras med mer än 15 % enligt praxis.

Kom ihåg:

 

  • Skriv ett avtal om pris och arbetets omfattning
  • Ge upplysningar kring tunga möbler och andra speciella föremål
  • Ångerrätten omfattar inte flyttjänster
  • Ett beställt jobb kan avbeställas 15 dygn före flyttdagen